Äldre generationer

Även personer från äldre generationer kan babbla på om saker utan merit. Det är givet att de har levt bra mycket längre än vad jag och mina vänner har gjort, men att få det förtäljt in i minsta detalj om hur livet var för 60 år sedan är bara intressant till en viss grad. Många från den yngre generationen är så pass oförskämda att de inte ens lyssnar lite, inte ens försöker läsa mellan raderna av rabblet från farfar 93, utan bara avfärdar allt som om det berörde dinosaurierna.

ika7

Som ung vuxen lade jag märke till hur tiden sakta men säkert började att passera fortare och fortare. Jag började också utveckla ett nytt tidsperspektiv. Det var inget som jag ens funderade på som tonåring, det var vad det var. Rätt som det var så slog det mig i ansiktet, typ som en rekyl från en löst hållen hagelbrakare, att efter 30 år på planeten Tellus så känns det som att jag redan gått igenom en livstid. Men trots det har jag inte ens hälften av tiden som farfar och morfar har vart här. En dag började jag tänkte på hur de känner sig. Och hur jag kanske kommer att känna mig efter ytterligare 30 år.

Dessa tankar fick mig att respektera de äldre mer än förut. Inte för att jag någonsin har vart respektlös eller dryg mot de äldre, jag har alltid försökt lyssna så gott det går till deras historier, men det fick mig att reflektera över deras berättelser på ett annat sätt. Men ibland kan det vara svårt. Speciellt när deras historier drar in på det ena sidospåret efter det andra och helt tappar relationen till det som drog igång hela konversationen. Jag minns hur farfar, när han levde, helt ur det blå kunde börja prata om något som hände när han var tjugo bast. Det brukade låta som en kul början på någon smått galen eskapad från hans ungdomsdagar, men snart gick det över till något om krigen som pågick då. Även det tyckte jag var väldigt intressant och där var det inga problem att följa han. Men ganska snart ryckte farmor in med en rad om något halvt relevant vilket fick farfar att tappa tråden och börja prata om något helt annat medan han var mitt i en historia.

ika6

Ibland kan jag undra över hur vår generation kommer att låta för de yngre generationerna i framtiden. Jag märker redan idag hur ointresserade de yngre är över saker som är viktiga i samhället, mer om det under fliken ”Yngre generationer”.

Det känns ganska säkert att säga att det är de äldre generationerna som har låtit samhället komma dit vi är idag. Jag menar, vi kan ju inte klandra en femåring för att ekonomin fallerar och att börsen kraschar. Vi lär oss våra normer och beteenden från våra föräldrar, deras föräldrar och vår generella omgivning. På så sätt för vi över ideologier, fördomar och annat negativt som vi egentligen skulle klara oss bättre utan.